Вести

РОДНА РАВНОПРАВНОСТ - ЗА РАЗВОЈ ПОЛИТИКЕ ЈЕДНАКИХ МОГУЋНОСТИ

Родна равноправност је основа за развој отвореног, демократског и праведног друштва. Недискриминација на основу пола и рода представља основу људског права. Српска напредна странка се залаже за подизање свести о гарантованој равноправности полова која подразумева једнако укључивање мушкараца и жена у савремене токове и развој политике једнаких могућности. Савет за правна питања и Унија жена општинског одбора СНС Нови Београд, тим поводом, петог априла, организовали су трибину о стратешким оквирима родне равноправности, на којој је своја искуства и сазнања изнела Гордана Гасми.

Како је истакла, област родне равноправности је уређена међународним и домаћим законодавством, али и поред тога још увек постоји толерисано породично насиље, на које још увек нема адекватне реакције. Економска независност, образовање, елиминисање било каквог облика насиља, једнака плата за једнак рад, све су то циљеви које би као цивилизовано и развијено друштво требало да постигнемо. Како би се изборили са родном неједнакошћу, истакла је важност спровођења Конвенције CEDAW (Convention on Elimination of all forms of Discrimination Against Wome) која прописује уклањање свих облика дискриминације жена. Поштовањем документа као што је CEDAW, спровођењем закона, економским осамостаљењем и оснаживањем жена, образовањем, организовањем оваквих трибина, можемо као друштво доста помоћи да Србија, као земља где преко 45% становништва сматра да је равноправност међу половима неједнако распоређена, постане земља у којој је дискриминација минимална.

Трибини су поред члана Извршног одбора удружења за право Европске уније Гордане Гасми, присуствовали и државни секретар Радомир Илић, народна посланица и председница Уније жена СНС Нови Београд, Соња Влаховић и председни Савета за правна питања, Дејан Царевић. Општински одбор СНС Нови Београд наставиће да се залаже да се интереси жена и мушкараца вреднују на исти начин,спроводећи политику једнаких могућности.

Фото: http://novi-beograd.sns.org.rs/galerije/rodna-ravnopravnost-za-razvoj-po...