Вести

ПРЕДСЕДНИК ОО НОВИ БЕОГРАД др МИЛИНКО ВЕЛИЧКОВИЋ

Др Милинко Величковић је повереник Српске напредне странке на Општини Нови Београд. Ожењен је и отац троје деце. Тренутно обавља функцију саветника министра енергетике и заштите животне средине у Влади Републике Србије. Дипломирао је и докторирао на Факултету за пословне студије Мегатренд Универзитета у Београду, на коме је и асистент за ширу област менаџмента. Поводом парламентарних избора и избора за град Београд искористили смо прилику да разговарамо са господином Милинком Величковићем.

Од јануара 2013. године обављате функцију вд председника Општинског одбора Српске напредне странке на општини Нови Београд. Који су проблеми са којима се суочава општина и који су потенцијали новобеоградске општине?

Нови Београд је по броју становника највећа општина у Србији и Београду, са преко 400.000 становника. Најзначајнији проблеми су тренутно у приградским насељима Ледине и Старо сајмиште где постоји проблем водовода, канализације као и јавне расвете. Сматрам да на Новом Београду треба много више урадити по питању саобраћаја, унапређења примарне и секундарне здравствене заштите, а приоритет је стварања бољег привредног амбијента.

Добијањем датума за преговоре са Европском Унијом многи приступни фондови ће постати доступни. За то треба формирати стручне тимове на нивоу локалних самоуправа, конкретно и на Новом Београду. Сигуран сам да би у општини требала да се отвори канцеларија, која би се бавила приступним фондовима Евроспке Уније, као и другим фондовима који се баве развојем и културалношћу. Локалној самоуправи се мора обезбедити да са својим пројектима конкурише за средства из поменутих фондова. Нико боље не може да разуме проблеме у локалу него људи који ту живе. Ми имамо довољно стручних, квалитетних и образованих кадрова способних за решавање поментутих проблема.

Постављањем привременог органа власти у Београду већ смо кренули са реализацијом конктетних пројеката. Надам се да ће грађани давањем гласа Српској напредној странци омогућити најбољима у Србији да ураде још више. За нас је најважнији задатак у предстојећем периоду да решавамо проблеме економије и привреде. Наравно, брига о људима јесте један од најважних приоритета СНС-а.

Коалиција око СНС треба да покаже да је способна да решава економске проблеме и ствара повољан пословни амбијент једнако успешно као што је политика СНС-а на челу са Александром Вучићем водила преговоре са Европском Унијом и покренула борбу против корупције и криминала.

Да ли је Нови Београд довољно развијен с обзиром на привредне потенцијале које поседује? Шта би сте урадили, ако би Вам грђани указали поверење,у циљу побољшања привреде?

Наш највећи капитал су свакако људи. Лоша селекција и постављање некомпетентних људи на руководеће функције урушила је моралне и економске вредности нашег друштва. Изгубљено је оно најважније код грађана, а то је очекивање да могу живети боље од свог рада. Нестручни али и корумпирани људи потенцирали су моделе лаког богаћења коруптивним радњама користећи ресурсе Новог Београда, непоштујући критеријуме ни законе, привредни субјекти, некада гиганти, ИМТ и ФОБ практично више не постоје.

Нови Београд се налази на обали две реке, а тај потенцијал није довољно искоришћен. Наш председник странке Александар Вучић води један озбиљан пројекат „Београд на води“ за тако нешто постоји могућност и на новобеоградској страни. Ушће две реке јесте велика шанса. Исто тако, треба ревитализовати посрнула предузећа и фокусирати се на туристички потенцијал Новог Београда.

Наглашавам да је увек најважније доносити права кадровска решења, јер су људи ти од којих зависи коришћење постојећих ресурса и унапређење истих. Само озбиљни и одговорни људи могу да изнесу терет обавеза које нас очекују у наредном периоду и тиме допринесу укупном оздрављењу српске привреде.

Поменули сте проблеме функционисања саобраћаја на Новом Београду. На шта сте мислили?

Сведоци смо чињенице да је у претходном временском периоду јако мало урађено како би живот грађана на Новом Београду био квалитетнији, безбеднији и садржајнији када је реч о саобраћајној инфраструктури и безбедности у саобраћају. Јавни градски превоз је био нередован, возила прљава и неисправна, а цена превоза неприхватљиво висока. Ништа није учињено да се бар мало ублаже проблеми паркирања, иако постоје одговарајућа решења за то.

У Општинском одбору на Новом Београду имамо стручан тим инжењера саобраћајне струке и других струка, организован у оквиру Савета за саобраћај, који су спремни, искусни и имају конкретна решења за многе проблеме у саобраћају са којима се свакодневно сусрећемо и који нас све чине веома фрустрираним. За решавање ових проблема, неопходно је предузети следеће врсте мера: извођење грађевинских радова на саобраћајној инфраструктури (улице, паркиралишта, тротоари, стајалишта ЈГПП и др.), примена мера саобраћајно техничке регулације саобраћаја, успостављање ефикаснијег система ЈГПП-а и унапређење нивоа безбедности саобраћаја, кроз доследну примену одредби Закона о безбедности саобраћаја на путевима.

Да ли постоји простор да се унапреди и здравствена заштина на општини Нови Београд?

Проблеми који се тичу здравственог система превасходно требају да се решавају на Републичком новоу, а тиме се решава проблем и на локалу. Када је у питању целокупни здравствени систем сматрам да постоји проблем ограничених буџетских средстава с једне, као и потреба за бољим управљањем здравственим системом са друге стране. Део проблема на локалном нивоу може се решавати анализом старосне структуре становниства, рецимо уколико су корисници здравствене заштитие најчеће пензионери и старија лица, потребно је појачати примарну заштиту, патронажну службу и кућне посете, стари и немоћни грађани несмеју се осећати запостављеним, итд.

Да ли нам можете рећи нешто више о раду и активностима новобеоградског Општинског одбора СНС-а?

Општински одбор СНС-а је веома активан чинилац живота на Новом Београду, а посебно када је реч о различитим акцијама и иницијативама у циљу побољшања квалитета живота наших суграђана.

На пример често огранизујемо акције пружања помоћи грађанима, које имају првенствено превентивну улогу (здравствена заштита, давање правних савета, итд.). Исто тако активни смо на пољу едукације грађана. У просторијама Општинског одбора од марта 2013. године успешно се спроводила настава из енглеског језика, часови математике и физике за основце и средношколце, као и друга предавања и трибине едукативног карактера.

Покушавамо да будемо активни на свим пољима па смо тако недавно посетили Удружење инвалида рада са Новог Београда које се сусреће са великим проблемима везаним за санацију објекта. Поред тога помагали смо нашим суграђанима који су власници малих привредних друштава у изради аката о процени ризика на радним местима. Такође, организовали смо тимове електричара за пружање техничке помоћи старијим суграђанима у одржавању и поправци различитих врста инсталација у њиховим домовима. Посетили смо Дом за незбринуту децу, Герентолошки центар на Бежанијској коси, Институт за мајку и дете “Др Вукан Чупић” на Новом Београду, итд. Овим акцијама Општински одбор Српске напредне странке показао је бригу о нашим најмлађим и најстаријим суграђанима, као и интресовање за услове њихових живота и потреба, а посебно интересовање за услове рада у којима се налазе институције и објекти за негу старих лица и пружање здравствене заштите на општини Нови Београд. Наравно, ово су само неке од акција и иницијатива предузетих у предходном периоду. Најбитније је истаћи да су канцеларије нашег Општинског одбора увек отворене за све наше суграђане. Ту смо да помогнемо и да дамо савет у свакој ситуацији. Брига о грађанима остаје примарна активност Општинско одбора СНС-а Нови Београд.

Сведоци смо да на скуповима Српске напредне странке присуствује велики број младих. Да ли имате поруку за омладину на вашој општини?

Будућност Српске напредне странке и Србије је у младим људима. Млади треба да буду носиоци реформи које спроводи Српска напредна странка на челу са председником странке Александром Вучићем. Реформе неће бити кратке. Требаће времена да се спроведе оно што планирамо као странка да урадимо. Првенствено морамо да реформишемо и покренемо економију. Опоравак економије и нова радна места не могу да се остваре преко ноћи, а мислим да су управо млади и стручно оспособљени ти који могу и треба да изнесу ове реформе. Циљ Српске напредне странке је да грађани буду безбедни, да се осећају сигурно, имају радна места и да с новцем који поштено зараде могу да живе пристојно.

Велики број младих учествује у раду Општинског одбора СНС на Новом Београду и ја кроз те младе људе видим бољу будућност не само за нас на Новом Београду, него лепшу будућност за целу Србију. Сигуран сам да је Српска напредна странка за све младе људе добро решење и ако желе да мењају Србију на боље – добро су дошли!